Sportkampen van Sportivun
Zin om in jouw schoolvakantie he-le-maal uit je plaat te gaan met leeftijdsgenootjes? Bij Sportivun organiseren we de tofste meerdaagse sportkampen (zonder overnachting), voor sportievelingen tussen de 4 en 12 jaar oud. Op deze pagina vertellen we je graag hoe onze sportkampen zijn opgebouwd en uit welke sportkampen je kunt kiezen.
Je kunt natuurlijk ook op de groene knop hieronder klikken of naar Aanbod gaan om direct te zien wanneer we jouw favoriete sportkamp organiseren!
Sportiviteit, Veiligheid en Fun: het zijn de drie kernwaarden van waaruit de naam Sportivun is opgesteld. Tijdens een sportkamp willen we dat iedereen, maar dan ook echt iedereen, de tijd van zijn leven heeft! Om dit te bereiken stellen we strenge eisen aan onze sportkampen.
Goede programma’s
Een goed sportkamp begint natuurlijk met een goed programma. We ontwikkelen onze sportkampen continu door en doen dat met de inbreng van experts uit de praktijk, zoals trainers en gymdocenten met jarenlange ervaring. Daardoor sluiten onze activiteiten aan op de belevingswereld van jonge kinderen. Ieder kind, ongeacht leeftijd of motorisch niveau, wordt maximaal uitgedaagd!
Een belangrijk onderdeel van de programma’s is dat deelnemers voldoende rust krijgen. Het is niet voor niets vakantie! We lassen daarom voldoende pauzemomenten in en wisselen de sportactiviteiten af met leuke spelletjes. Iedere deelnemer krijgt tevens een eigen bidon met naamsticker en de kampbegeleiders zien erop toe dat alle deelnemers voldoende drinken. Tijdens eet- en drinkpauzes hebben we een divers aanbod aan gezonde producten (en af en toe een kleine verwennerij). Lust iemand iets niet of zijn er allergieën? Geef dat vooral even aan bij de inschrijving, dan houden we daar rekening mee!
Begeleiders & coördinatoren
Om dit alles op een verantwoorde manier plaats te laten vinden, heb je een goed programma én goede begeleiders nodig. Alle begeleiders van Sportivun zijn in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), hebben een relevante pedagogische achtergrond, affiniteit met sport en kinderen, en worden intern verder opgeleid om op een verantwoorde manier sportkampen te organiseren.
Ieder sportkamp staat onder de verantwoordelijkheid van een kampcoördinator, die het eerste aanspreekpunt vormt voor ouders. De kampcoördinatoren zijn minimaal hbo-geschoold binnen een relevante sportopleiding, hebben eveneens een geldige VOG en zijn iedere dag binnen het onderwijs, gemeenten of sportverenigingen kinderen aan het stimuleren om nog meer te sporten en bewegen. Zij zijn experts op het gebied van de motorische, cognitieve en sociaalemotionele ontwikkeling van kinderen. Dit zorgt voor een pedagogisch veilig klimaat, waarin ieder kind volledig zichzelf kan zijn.
Wie, wat, waar en wanneer?
Het is belangrijk dat een programma goed aansluit bij wat een deelnemer in het betreffende sportkamp zoekt. We gaan daarom uit van verschillende leeftijdsdrempels en -categorieën:
- Bobo vakantiedagen – 3 t/m 6 jaar
- Multi-sport – 4 t/m 12 jaar
- Voetbalkampen – 7 t/m 12 jaar
Mocht je als ouder denken dat je kind ondanks zijn of haar leeftijd beter past in een andere leeftijdscategorie, neem dan vooral contact op met ons. Onze collega’s schatten dan in – mede op basis van de huidige inschrijvingen – wat de beste oplossing is. Hetzelfde geldt voor deelnemers die iets jonger of ouder zijn dan onze leeftijdsdrempels.
De thuisbasis van een sportkamp is altijd een sporthal of sportvereniging, van waaruit we in sommige gevallen sportfaciliteiten in de buurt opzoeken. De sportkampen beginnen om negen uur ’s ochtends en eindigen om vijf uur ’s middags, tenzij anders aangegeven op de productpagina. Voor de Bobo vakantiedagen geldt bijvoorbeeld een iets anders tijdschema: ze vinden plaats van half negen tot drie, behalve op de laatste kampdag, want dan zijn we om twaalf uur ’s middags al klaar. Zo blijven de kleuters in hun schoolritme!
Veilig sportklimaat
De eerste stap in het boeken van een sportkamp is de vraag of een kind er wel zin in heeft. Dat zit meestal wel snor. De belangrijkste stap is of de ouder of verzorger van het kind zich prettig voelt bij de organisatie. Het is namelijk niet niets om je kind enkele dagen ‘over te dragen’ aan onze sportprofessionals. Het creëren van een veilig sport- en speelklimaat is daarom áltijd onze eerste prioriteit. Dit betekent:
- Dat al onze sportkampbegeleiders een relevante pedagogische, sportieve achtergrond. Zo zijn sommige begeleiders in het dagelijks leven actief als gymdocent, waar anderen sportactiviteiten organiseren in de kinderopvang of trainer zijn bij een sportclub.
- Alle begeleiders beschikken over een recente Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
- We leiden onze begeleiders intern op om op een verantwoorde manier sportkampen te organiseren. Daarin staan zowel de fysieke veiligheid als de psychische en sociale veiligheid van deelnemers centraal. Zo bouwen we meer dan genoeg tijd in om even te chillen en met elkaar een band op te bouwen. Verlegen deelnemers worden geholpen uit hun schulp te kruipen. En de begeleiders zijn natuurlijk scherp op het signaleren van pestgedrag.
- Fijn om te weten: ieder sportkamp staat onder leiding van een coördinator. Dit is een ervaren sportprofessional (vaak een gymdocent) die de begeleiders aanstuurt, in contact staat met onze collega’s op kantoor en het aanspreekpunt vormt voor ouders!
Sociale aspect van de sportkampen
Het sociale aspect van sportkampen is superbelangrijk voor kinderen. Kinderen in de basisschoolleeftijd willen graag vriendjes en vriendinnetjes maken, hoe spannend dat soms ook kan zijn. Wij doen er daarom veel aan om het échte kampgevoel met bijbehorende saamhorigheid naar voren te laten komen tijdens onze sportkampen. De Sportzomer van Sportivun betekent dus ook dat je met elkaar in de weer bent. Dat je moet samenwerken om opdrachten te voltooien. Dat je misschien wel uit je comfortzone moet komen om contact te leggen met andere kinderen. Dat je tijdens pauzes gezellig met elkaar praat over je ervaringen van het kamp.
Tijdens de Sportzomer leer je ook jezelf kennen. Ben jij een stuiterbal die met iedereen contact maakt en het voortouw neemt? Of ben je een beetje stil en verlegen, en word je graag op sleeptouw genomen? Precies vanwege dit soort verschillen in persoon en karakter vinden we het belangrijk dat onze sportkampbegeleiders een pedagogische achtergrond hebben. Met groepsindelingen en aanwijzingen tijden activiteiten creëren ze situaties waarin kinderen elkaar én zichzelf beter leren kennen. Dat is immers waar de sportkampen om draaien.