fbpx
Skip to main content

Ontdek & beleef het met Sportivun

Tijdens de sportkampen van Sportivun staat het kampthema Ontdek & beleef centraal. Dit thema draait om de kriebels in je buik, die je als mens je hele leven lang voelt wanneer je iets nieuws doet. Kriebels van spanning. Van energie. Enthousiasme. Je voelt het als kind wanneer je voor het eerst naar school gaat, in je tienerjaren als je een eerste vriendje of vriendinnetje krijgt en als volwassene wanneer je een bij je nieuwe baan begint. 

Als mens ben je dus voortdurend op een ontdekkingsreis om te leren. Van nieuwe dingen, van anderen, van jezelf. En dat begint op jonge leeftijd al. Bij Sportivun laten we Ontdek & beleef terugkomen in de aankleding van onze kampen en vooral in het programma. Op deze pagina lees je hoe het thema terugkomt en waarom het jouw kamp te gek én super leerzaam maakt!

Veilig sportklimaat

De eerste stap in het boeken van een sportkamp is de vraag of een kind er wel zin in heeft. Dat zit meestal wel snor. De belangrijkste stap is of de ouder of verzorger van het kind zich prettig voelt bij de organisatie. Het is namelijk niet niets om je kind enkele dagen ‘over te dragen’ aan onze sportprofessionals. Ook dat hoort bij Ontdek & Beleef, maar dan als ouder! Het creëren van een veilig sport- en speelklimaat is daarom áltijd onze eerste prioriteit. Dit betekent:

 • Dat al onze sportkampbegeleiders een relevante pedagogische, sportieve achtergrond. Zo zijn sommige begeleiders in het dagelijks leven actief als gymdocent, waar anderen sportactiviteiten organiseren in de kinderopvang of trainer zijn bij een sportclub.
 • Alle begeleiders beschikken over een recente Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
 • We leiden onze begeleiders intern op om op een verantwoorde manier sportkampen te organiseren. Daarin staan zowel de fysieke veiligheid als de psychische en sociale veiligheid van deelnemers centraal. Zo bouwen we meer dan genoeg tijd in om even te chillen en met elkaar een band op te bouwen. Verlegen deelnemers worden geholpen uit hun schulp te kruipen. En de begeleiders zijn natuurlijk scherp op het signaleren van pestgedrag.
 • Fijn om te weten: ieder sportkamp staat onder leiding van een coördinator. Dit is een ervaren sportprofessional (vaak een gymdocent) die de begeleiders aanstuurt, in contact staat met onze collega’s op kantoor en het aanspreekpunt vormt voor ouders!

Deelnemers hebben de regie

Het Sportivun-thema Ontdek & Beleef komt het grootst terug in onze kampprogramma’s. En dat gaat veel verder dan bijvoorbeeld ‘het ontdekken van nieuwe sporten en spellen’ tijdens onze multi-sportkampen. Ontdek & Beleef draait om een gevoel, een ervaring. De kriebels in je buik die je als kind hebt wanneer je het best een beetje spannend vindt om met nieuwe kinderen te sporten en spelen. Om te zien of jouw ‘tegenstander’ achter een muurtje verscholen zit tijdens een spel. Om Bobo in het echt te ontmoeten. 

Daarnaast draait Ontdek & Beleef om erachter komen waar jij goed in bent en wat je leuk vindt. Misschien ben je een kei in keepen, blijkt tennisdubbelspel je op het lijf geschreven, moet je als atleet toch die sprintcarrière nastreven of wil je jezelf wat meer verdiepen in basketbal. We overladen je tijdens onze sportkampen met nieuwe indrukken. En gelukkig bouwen we ook genoeg tijd en ruimte in om even bij te komen van al die indrukken.

De kern van het Ontdek & Beleef-programma is dat we jou uitdagen je sportwereld te ontdekken. We vertellen je best eens hoe je een bepaalde oefening moet doen, maar zullen dan wel vragen waarom jij denkt dat die oefening nuttig is. En soms leggen we willekeurige materialen op de grond en is het aan jou en alle andere deelnemers om een te gek spel te verzinnen. Zo stimuleren we je creativiteit, zonder dat je het doorhebt! 


Ontdekken doe je het liefst samen

Het sociale aspect van sportkampen is superbelangrijk voor kinderen. Kinderen in de basisschoolleeftijd willen graag vriendjes en vriendinnetjes maken, hoe spannend dat soms ook kan zijn. Wij doen er daarom veel aan om het échte kampgevoel met bijbehorende saamhorigheid naar voren te laten komen tijdens onze sportkampen. Ontdek & Beleef betekent dus ook dat je met elkaar in de weer bent. Dat je moet samenwerken om opdrachten te voltooien. Dat je misschien wel uit je comfortzone moet komen om contact te leggen met andere kinderen. Dat je tijdens pauzes gezellig met elkaar chillt en praat over je ervaringen van het kamp. 

Ontdek & Beleef is jezelf leren kennen. Ben jij een stuiterbal die met iedereen contact maakt en het voortouw neemt? Of ben je een beetje stil en verlegen, en word je graag op sleeptouw genomen? Precies vanwege dit soort verschillen in persoon en karakter vinden we het belangrijk dat onze sportkampbegeleiders een pedagogische achtergrond hebben. Met groepsindelingen en aanwijzingen tijdens activiteiten creëren ze situaties waarin kinderen elkaar én zichzelf beter leren kennen. Dat is immers waar Ontdek & Beleef om draait.


Bekijk alle sportkampen

Wil jij Ontdek & Beleef bij Sportivun zelf ervaren? Bekijk dan snel welke sportkampen we organiseren in jouw schoolvakanties!

0
  0
  Jouw aanbod
  Jouw aanbod is leegGa terug naar het aanbod
  Chat openen
  Hallo,
  Waar kunnen wij je mee helpen?